Pasta met boontjes en tomaten

Prinsessenbonen behoren tot de vlinderbloemenfamilie en zijn een peulgewas net zoals erwten. Bonen werden pas na 1550 in onze contreien binnengebracht vanuit Peru en het zuiden van de VS. Deze warmteminnende planten bieden een enorme rijkdom aan variëteiten. In Vlaanderen worden vooral de prinsessen- en snijbonen gegeten. Droge bonen zijn heel wat minder populair, hoewel ze grote hoeveelheden hoogwaardige eiwitten bevatten.
De vrucht is een peul, langwerpig, recht of gebogen. Naargelang het ras kan de peul glad of ruw, hard of zacht zijn. De peulen bevatten eivormige tot niervormige zaden. Onrijpe peulen hebben een vlezige vruchtwand. Bij volledige rijpheid wordt die dun en vliezig.
Bij prinsessenbonen wordt de peul intact gelaten en in zijn geheel gestoofd. Ze worden ook wel sperziebonen, slabonen of soms ook herenbonen genoemd. Boterbonen of wasbonen zijn prinsessenbonen met gele peulen. De soortenrijkdom is enorm groot binnen de groep van prinsessenbonen. Prinsessenbonen hebben witte, groene of bruine zaden.

Bereiding:

Kook de pasta.
Kook de sperziebonen ongeveer 8 minuten en besprenkel met olijfolie.
Meng de pasta met de boontjes, de tomatenstukjes, de kaas en de noten.
Breng op smaak met peper en zout.
Smakelijk!

Ingrediënten:
  • 2 tomaten in stukjes
  • 200 gr sperzieboontjes
  • 400 gr pasta
  • 100 gr gemalen kaas
  • 1/2 lepel olijfolie
  • Eventueel 100 gr geroosterde noten
  • Peper en zout
terug overzicht recepten